Tablettimuotoinen herpeslääke lievittää oireita

Huuliherpes on erittäin yleinen vaiva – sen aiheuttamaa virusta kantaa noin 50–100 % suomalaisista aikuisista. Markkinoilla on pitkään ollut erilaisia huuliherpeksen hoitoon tarkoitettuja voiteita. Nykytutkimuksen mukaan herpesinfektion oireita kannattaakin hoitaa tablettimuotoisella viruslääkkeellä. Virusta ne eivät poista, mutta oireiden kesto lyhenee merkittävästi.

Huuliherpes on viruksen aiheuttama tulehdus

Huuliherpes eli yskänrokko on Herpes simplex 1 (HSV-1) -viruksen aikaansaama ihotulehdus, joka tarttuu lähikosketuksessa, esimerkiksi samaa huulikosmetiikkaa käytettäessä tai suudellessa. Tulehdus aiheuttaa iholle näkyvän herpesrakkulan tai ruven. Virus jää tyypillisesti oireettoman ensitartunnan jälkeen kasvojen alueella kolmoishermon juureen. Flunssa, kuukautiset, UV-säteily ja stressi voivat saada viruksen aktivoitumaan, jolloin se siirtyy hermon kautta limakalvolle tai ihoon ja aiheuttaa tulehduksen.

Huuliherpeksen oireet

Huuliherpestartunta ei aiheuta tavallisesti oireita. Herpes kuitenkin uusiutuu tartunta-alueelleen, jolloin sen ensimmäinen oire on yleensä paikallinen ihon tunnottomuus, jota seuraa kutina ja kirvely. Tämän jälkeen ilmestyvät herpesrakkulat. Ne saattavat ilmestyä jo tuntien kuluessa, mutta viimeistään seuraavana päivänä. Usein rakkulat nousevat huuleen, sieraimeen tai muualle kasvoihin. Rakkuloiden paraneminen voi kestää päiviä, jopa kuukauden. Joillakin henkilöillä uusiutuva herpes ei aiheuta näkyviä oireita.

Voiteet eivät auta huuliherpekseen

Huuliherpeksen hoitoon on suositeltu erilaisia lääkevoiteita jo useiden vuosien ajan. Turun yliopiston dosentti Veijo Hukkasen mukaan huuliherpeksen hoito on kuitenkin tehokkaampaa tablettimuotoisilla viruslääkkeillä kuin lääkevoiteilla. Tämä johtuu siitä, että herpesvirus aktivoituu kolmoishermon solmukkeessa, johon sisäisesti otettu tabletti vaikuttaa, toisin kuin ulkoisesti levitetty voide. Kun tablettilääkkeen ottaa heti oireiden ilmentyessä, oireet lievittyvät huomattavasti ja rakkula häviää nopeammin. Hukkasen mukaan huuliherpeksen tartuttavin vaihe kestää ilman tablettilääkitystä 4–5 vuorokautta ja lääkityksen avulla vain 1–2 vuorokautta.

Suun kautta otettavia herpeslääkkeitä ovat:

  • asikloviiri
  • valasikloviiri
  • famsikloviiri.

Mikäli tarvitset suun kautta otettavaa herpeslääkitystä, ota yhteyttä lääkäriin: 0600 16334 (3,55 € / alk. min + pvm/mpm).

Genitaaliherpes on yleinen seksitauti

Genitaaliherpes on Herpes simplex 2 (HSV-2) -viruksen aiheuttama ja seksikontaktissa tarttuva krooninen sukupuolitauti. Sitä sairastaa yli viidesosa suomalaisista joko tietäen tai tietämättään. Vaikkei kantaja tiedä kantavansa sukuelinherpestä, hän voi silti tartuttaa sitä eteenpäin. Kerran saatu tartunta jää lopullisesti elimistöön ja noin 80 % tartunnan saaneista genitaaliherpes oireilee uusiutuvasti.

Koska sukuelinherpes on niin yleinen tauti, eikä välttämättä aiheuta oireita, kannattaa uuden kumppanin kanssa seksikontaktissa käyttää kondomia. Kondomi on yhdynnässä ainoa keino suojautua sukuelinherpekseltä.

Sukuelinherpeksen oireet

Herpesinfektio oireilee ensimmäisen kerran noin viikon päästä tartunnasta. Ensimmäisellä kerralla se aiheuttaa ulkosynnyttimien limakalvojen kihelmöintiä ja kutinaa, joskus myös kipua. Tämän jälkeen limakalvoille ilmestyy kirkkaita nesterakkuloita. Rakkulat puhkeavat muutaman päivän kuluttua, jonka jälkeen ne märkivät. Infektion viimeinen vaihe on rupivaihe. Ensimmäinen tulehdus on yleensä rajumpi kuin myöhemmät tulehdukset: ensimmäisellä kerralla tulehduksen oireita saattavat olla myös kuume, päänsärky ja imusolmukkeiden turpoaminen.

Noin 80 % oireet uusiutuvat lievempinä myöhemmin. Uusiutumista tapahtuu yksilöllisesti: toisilla tulehdus uusiutuu kerran kuukaudessa, toisilla muutaman vuoden välein. Uusiutumista edesauttavia tekijöitä ovat esimerkiksi flunssa tai muu infektio, stressi, hormonaaliset tekijät tai mekaaninen ärsytys.

Genitaaliherpeksen hoito

Sukuelinherpeksen hoitoon ei ole olemassa virusta poistavaa lääkettä. Mikäli infektion aiheuttamat oireet ovat voimakkaita, niitä voidaan tarvittaessa lievittää samoilla tablettimuotoisilla viruslääkkeillä kuin huuliherpeksen oireita (listaus ylempänä). Lääkkeet myös vähentävät herpeksen tartuttavuutta.

On hyvä muistaa, että paikallisista huuliherpeksen hoitoon käytettävistä lääkevoiteista ei ole genitaaliherpeksenkään hoidossa apua.

Jos herpesinfektio uusiutuu tiheästi, voidaan harkita estolääkitystä. Estolääkitys kestää vähintään 6 kk.

Mikäli epäilet sairastavasi sukuelinherpestä tai tarvitset viruslääkitystä, ota yhteyttä lääkäriin: 0600 16334 (3,55 € / alk. min + pvm/mpm).

Lähteitä ja lisälukemista:

Huuliherpes eli yskänrokko (Herpes simplex tyyppi 1)

HS: Moni hoitaa huuli­herpestä voiteella, vaikka se tehoaa huonosti rakkuloihin – On olemassa parempikin keino, kertoo virus­tutkija

Sukuelinherpes (genitaaliherpes) naisella

YTHS: Sukuelinherpes (genitaaliherpes) naisella

Väestöliitto: Herpes

 

Jaa artikkeli:

Elämme aikaa, jossa tietoa on saatavilla paljon, mutta sen luotettavuutta on syytä arvioida kerta toisensa jälkeen....

Lue lisää

Akuutti poskiontelotulehdus on ikävä virus- tai bakteeriperäinen vaiva, joka puhkeaa usein tavallisen nuhakuumeen yhteydessä tai jälkitautina....

Lue lisää

Potenssi- ja erektiohäiriöt ovat tavallinen vaiva stressaantuneen arjessa. Ruuhkavuosien kiire ja työpaineet vievät herkästi mehut koneesta,...

Lue lisää