Poskiontelotulehdus (sinuiitti) – nuhakuumeesta kunnon riesaan

Akuutti poskiontelotulehdus on ikävä virus- tai bakteeriperäinen vaiva, joka puhkeaa usein
tavallisen nuhakuumeen yhteydessä tai jälkitautina.

Mikä on poskiontelotulehdus?

Lähes jokaiseen nuhakuumeeseen liittyy taudin alkuvaiheessa jonkinasteinen sivuonteloiden tulehdus. Flunssapotilaista isolla osalla on mahdollista havaita, kuvantamistutkimuksella, että sivuonteloihin on kertynyt nestettä. Tämä ei kuitenkaan aina tarkoita akuuttia poskiontelotulehdusta. Nuhakuumeen aiheuttama virus elää ja leviää nenän limakalvolla ja se voi aiheuttaa tulehduksen myös poskiontelon limakalvolla.

Flunssa on meistä jokaiselle varsin yleinen tuttavuus, mutta silti vain harvalle kehittyy sen aikana tai jälkitautina bakteeriperäinen poskiontelotulehdus. Sellaisen saa vain noin 1 % kaikista flunssapotilaista. Akuutille poskiontelotulehdukselle altistavat mm. allerginen nuha ja sen liitännäisenä nenän polyypit, tupakansavu, muut ilman epäpuhtaudet ja nenänielun tavanomaisesta poikkeava rakenne. Huonolla suuhygienialla on myös todettu olevan vaikutusta bakteeriperäisen poskiontelotulehduksen puhkeamiseen.

Poskiontelotulehduksen oireet

Normaaliin nuhakuumeeseen ja siihen liittyvään ylähengitysteiden virusperäiseen tulehduksen liittyy yleisesti voimakasta ja runsasta limaneritystä nenästä ja nenä saattaa olla tukkoinen. Poskipäiden lievä särky ja paineen tunne ovat niin ikään nuhakuumeeseen liittyviä oireita. Bakteeriperäisessä poskiontelotulehduksessa oireet ovat samankaltaisia, mutta voimakkaampia. Bakteeriperäinen poskiontelotulehdus kehittyy useimmiten kymmenen päivän sisällä virusperäisen nuhakuumeen alkamisesta, jolloin särky ja paineen tunne poskipäissä voimistuu. Taivutettaessa päätä alaspäin kipu poskipäissä voimistuu. Tavanomaista on myös kipu ylähampaiden ja silmien alueella. Kuume saattaa myös tässä vaiheessa nousta uudelleen, vaikka se olisi virusperäisen nuhakuumeen laannuttua jo ehtinyt laskea.

Hoitokäytännöt

Virusperäiseen nuhakuumeeseen ei ole parantavaa hoitoa. Sitä aiheuttavia viruksia on liikkeellä satoja. Joskus sairauden oireita voidaan ja kannattaa lievittää, mutta tauti paranee itsestään. Useimmiten flunssa hellittää noin 10 päivän kuluessa ensioireiden ilmaantumisesta. Oireiden hellitettyä uudelleen ilmaantunutta bakteeriperäistä poskiontelotulehdusta sen sijaan voidaan tarvittaessa hoitaa ja parantaa antibiooteilla. Hengitystä helpottamaan ja siten edesauttamaan esimerkiksi nukkumista voidaan käyttää eri kauppanimillä tarjottavia nenän limakalvoja supistavia lääkkeitä, lyhyen aikaa. Nenän huuhtelu suolavesiliuoksella nenähuuhtelukannun avulla ja kortisonipitoisten nenäsumutteiden käyttö lievittää oireita joillakin sairastuneista, etenkin taudin alkuvaiheessa. Bakteeriperäisen poskiontelotulehduksen hoito antibiooteilla on kuitenkin tarpeen vasta, kun oireilu on jatkunut yli viikon ja oireiden on varmuudella todettu johtuvan juuri bakteeriperäisestä tulehduksesta.

Milloin kannattaa keskustella lääkärin kanssa?

Mikäli sinulla on edellä kuvattuja tuntemuksia ja sen johdosta epäilet itselläsi olevan bakteeriperäisen poskiontelotulehduksen, ota yhteyttä lääkäriin.

Jos epäilet, että sinulla on poskiontelotulehdus, pikainen apu on puhelinsoiton päässä 0600 16334 (3,55 € / alk. min + pvm/mpm).

Lähteet ja lisälukemista

Jaa artikkeli:

Elämme aikaa, jossa tietoa on saatavilla paljon, mutta sen luotettavuutta on syytä arvioida kerta toisensa jälkeen....

Lue lisää

Akuutti poskiontelotulehdus on ikävä virus- tai bakteeriperäinen vaiva, joka puhkeaa usein tavallisen nuhakuumeen yhteydessä tai jälkitautina....

Lue lisää

Potenssi- ja erektiohäiriöt ovat tavallinen vaiva stressaantuneen arjessa. Ruuhkavuosien kiire ja työpaineet vievät herkästi mehut koneesta,...

Lue lisää