Punkit ja punkin puremat

Punkit ja niiden levittämät taudit ovat jokakesäinen puheenaihe. Merkittävimmät punkin pureman kautta leviävät taudit ovat puutiaisaivotulehdus ja borrelioosi. Puutiaisaivotulehdukseen on olemassa rokote, mutta borrelioosia vastaan ei.

Mikä ihmeen punkki?

Puutiainen eli punkki on viheliäinen hämähäkkieläin, jota esiintyy etenkin Etelä-Suomessa ja rannikkoalueilla. Pohjoisimmat punkkihavainnot on tehty Rovaniemen korkeudelta. Suomen punkkikannan on arvioitu olevan kasvussa, mihin vaikuttavat omalta osaltaan sekä leudot talvet että punkkien isäntäeläinten, kuten peurojen, määrän kasvaminen.

Punkit levittävät kahta merkittävää tautia – puutiaisaivotulehdusta (Kumlingen tauti, puutiaisaivokuume, tick borne encephalitis, TBE) ja borrelioosia (Lymen tauti). Toisin kuin puutiaisaivotulehdusta, borrelioosia vastaan ei ole rokotetta.

Puutiaisaivotulehdus eli puutiaisaivokuume

Puutiaisaivotulehdus eli puutiaisaivokuume on neurologinen sairaus, jota esiintyy sekä Suomessa että muualla Euroopassa. Infektion aiheuttajana toimii TBE-virus. Suomen punkkilajeista molemmat ovat TBE-viruksen kantajia.

Miten puutiaisaivotulehdus tarttuu?

Puutiaisaivotulehdus tarttuu punkin puremasta virusta kantavan punkin syljestä muutaman minuutin kuluessa. Virus voi käytännössä tarttua myös pastöroimattoman maidon, etenkin vuohenmaidon kautta. Tämä on kuitenkin erittäin harvinaista.

Mitä ovat puutiaisaivotulehduksen oireet?

Noin kaksi kolmesta ihmisen saamasta TBE-virustartunnasta ei aiheuta havaittavia oireita. Oireelliset tartunnat etenevät yleensä kahdessa vaiheessa:

 1. Kun tartunnasta on kulunut 4–28 päivää, saattaa esiintyä kuumetta ja pahoinvointia. Oireet kestävät tavallisesti 2–7 päivää, jonka jälkeen infektio mahdollisesti päättyy.
 2. Osalla oireilevista potilaista tauti etenee 2–10 päivää kestävän kuumeettoman jakson jälkeen toiseen vaiheeseen, jota kutsutaan varsinaiseksi aivotulehdukseksi. Aivotulehduksen tyypillinen oire on korkea kuume (yli 39 astetta) sekä merkittävä päänsärky, niskajäykkyys, pahoinvointi, oksentaminen, huimaus sekä muut mahdolliset neurologiset oireet (tajunnanhäiriöt, kouristukset, halvaukset).

Puutiaisaivotulehdus voi olla hengenvaarallinen, mutta sen aiheuttama kuolleisuus on vain kahden prosentin luokkaa. Sairastuneelle voi kuitenkin jäädä tulehduksesta toipumisen jälkeen pitkäkestoisia tai pysyviä keskushermosto-oireita, esimerkiksi muistiongelmia, kuulovaurioita, halvausoireita tai lihasheikkoutta.

Miten puutiaisaivotulehdusta hoidetaan?

Puutiaisaivotulehdus on virustauti, joten sitä ei voida hoitaa lääkehoidolla. Aivotulehdukseen sairastuneen tulee saada sairaalahoitoa.

Puutiaisaivokuumeelta suojautuminen

Tehokas tapa suojautua punkkien levittämiltä taudeilta, myös puutiaisaivokuumeelta, on pitkähihainen- ja pitkälahkeinen vaatetus, punkkikarkoitteet sekä säännöllinen punkkisyyni. Punkkisyyni kerran vuorokaudessa ei auta nopeasti tarttuvalta puutiaisaivokuumeelta suojautumisessa, mutta sen avulla on mahdollista ehkäistä borrelioositartunta.

“Punkkirokote” eli TBE-rokote suojaa vain puutiaisaivotulehdusta vastaan. Rokotesarjaan kuuluu kolme annosta, jotka voidaan antaa mihin aikaan vuodesta tahansa, myös nopeutetussa aikataulussa. TBE-rokotetta suositellaan henkilöille, jotka oleskelevat alueilla, joilla tiedetään esiintyvän puutiaisaivotulehdusta.

Puutiaisaivotulehduksen riskialueita ovat Rokote.fi-sivuston mukaan:

 • Ahvenanmaa
 • Ilomantsi
 • Kemi (Kemi-Simon kuntarajan rannikkoalue)
 • Kirkkonummi
 • Kotka (Kotkan saaristo)
 • Kustavi
 • Lappeenranta
 • Lohja
 • Luoto
 • Naantali
 • Parainen
 • Pyhäjoki
 • Raahe
 • Raasepori
 • Rauma
 • Simo (Kemi-Simon kuntarajan rannikkoalue)
 • Sipoo
 • Taipalsaari
 • Turku

Lisätietoa rokotteesta saat soittamalla lääkärille: 0600 16334 (3,55 € / alk. min + pvm/mpm).

Borrelioosi (Lymen tauti)

Borrelioosi (Lymen tauti tai Lymen borrelioosi) on Borrelia burgdorferi ‑bakteeria kantavien Ixodes-suvun punkkien välityksellä tarttuva tauti. Suomessa noin joka viides punkki kantaa borreliabakteeria. Borrelioosin tarttuminen vaatii yleensä sen, että punkki on ollut kiinnittyneenä useiden tuntien tai jopa yön yli. Mikäli kiinnittynyt punkki huomataan ja poistetaan ajoissa, tartunnan riski pienenee huomattavasti.

Mitkä ovat borrelioosin oireet?

Toisiaan punkin puremasta saattaa jäädä punkin poistamisen jälkeen pieni paukama tai noin 2–3 cm punoittava alue. Nämä eivät kuitenkaan ole borrelioosin oireita.

Mikäli kyseessä on borrelioositartunta, borrelioosi oireilee yleensä noin 3–30 päivän kuluttua punkin puremasta. Tavanomainen ensimmäisen vaiheen oire on puremakohdan ympärille ilmaantuva punottava rengasmainen ihottuma (erythema migrans), joka laajenee. Muita mahdollisia oireita ovat flunssan kaltaiset oireet.

Toisiaan varhaisvaiheen borreliainfektio voi olla oireeton. Hoitamaton borrelioosi aiheuttaa kuitenkin myöhäisoireita, joita voivat olla iho-, nivel-, hermo-, sydän-, lihas-, tai silmäoireet kuten päänsärky, niveltulehdukset, kasvohermohalvaus ja hermokipu.

Borrelioosin hoito

Borrelioosia voidaan hoitaa antibiooteilla. Hoito tehoaa yleensä hyvin ja Käypä hoito suositusten mukaan varhainen borreliainfektio hoidetaan aina lääkityksellä.

Mikäli epäilet sairastuneesi borrelioosiin, soita lääkärille 0600 16334 (3,55 € / alk. min + pvm/mpm) tai mene lääkärin vastaanotolle mahdollisimman nopeasti.

Borrelioosin ehkäisy

Borrelioositartunnan ehkäisyksi suositellaan pitkähihaista ja -lahkeista vaatetusta. Housunlahkeet kannattaa pukea sukkien sisään tai kannattaa käyttää pitkävartisia saappaita. Punkkeja vastaan on myös olemassa hyönteiskarkotteita. Säännöllinen vaatteiden ja ihon punkkisyyni punkkialueella oleskelun jälkeen on yksi tärkeimmistä toimenpiteistä borrelioositartunnan ehkäisyssä. Myös hiusraja ja korvien seutu kannattaa tarkistaa, etenkin lapsilta. Lisäksi lemmikkieläimet on syytä tarkistaa ulkoilun jälkeen, jotta ne eivät kuljeta punkkeja sisätiloihin.

Punkin poistaminen iholta

Mikäli punkki on päässyt puremaan, se kannattaa poistaa välittömästi.

Toimi näin:

 1. Paras tapa poistaa punkki on tarttua sitä punkinpoimijalla, punkkilassolla tai ohutkärkisillä pinseteillä niin läheltä ihoa kuin mahdollista ja vetää hitaasti suoraan ylöspäin. Tärkeintä on varoa, että punkin suuosat, eivät jäisi ihoon.
 2. Punkin irrottamisen jälkeen purema kannattaa puhdistaa desinfioivalla aineella, jotta ihotulehdukselta vältytään. Borrelioositartuntaa desinfioiminen ei estä.
 3. Pese lopuksi kädet huolellisesti vedellä ja saippualla.
 4. Seuraa purema-aluetta punoittavan ihottuman varalta. Hakeudu lääkäriin, mikäli haavan ympärille ilmestyy punoittava rengasmainen ihottuma tai flunssan kaltaisia oireita ilmenee.

Mikäli sinulla on kysyttävää punkin puremaan liittyen, ota viipymättä yhteyttä lääkäriin:
0600 16334 (3,55 € / alk. min + pvm/mpm).

Artikkelissa käytettyjä lähteitä ja lisälukemista:

THL: Puutiaisaivotulehdus

THL: TBE-rokote eli ”punkkirokote”

THL: Borrelia

Rokote.fi: Borrelioosi eli Lymen tauti

Rokote.fi: Puutiaisaivotulehdus

Käypä hoito: Ihon bakteeri-infektiot

Jaa artikkeli:

Elämme aikaa, jossa tietoa on saatavilla paljon, mutta sen luotettavuutta on syytä arvioida kerta toisensa jälkeen....

Lue lisää

Akuutti poskiontelotulehdus on ikävä virus- tai bakteeriperäinen vaiva, joka puhkeaa usein tavallisen nuhakuumeen yhteydessä tai jälkitautina....

Lue lisää

Potenssi- ja erektiohäiriöt ovat tavallinen vaiva stressaantuneen arjessa. Ruuhkavuosien kiire ja työpaineet vievät herkästi mehut koneesta,...

Lue lisää