Virtsatietulehdus ja sen hoito

Virtsatietulehdus on bakteerin aiheuttama kivulias vaiva. Hoitamattomana virtsatietulehdus voi aiheuttaa ylempien virtsateiden eli munuaisaltaan ja munuaisen tulehduksen. Virtsatietulehdus vaivaa erityisesti naisia vaihdevuosien jälkeen.

Virtsatietulehdus on etenkin naisten vaiva

Virtsatieinfektio (virtsarakon tulehdus) – ”pissatauti” tai ”pissiitti”, on yleinen vaiva, joka on hoidettavissa antibiooteilla. Yli puolet naisista sairastaa vähintään yhden virtsatietulehduksen elämänsä aikana. Naisten virtsatietulehduksista noin 75–95 % syntyy Escherichia coli -bakteerin aiheuttamana. E.coli-bakteeria esiintyy normaalisti peräaukon ja välilihan alueella. Sairastumisriski lisääntyy huomattavasti vaihdevuosien jälkeen, ja moni nainen kärsii virtsatietulehduksesta toistuvasti.

Virtsatietulehduksen oireet

Virtsatieinfektion tyypillisiä oireita ovat alavatsakivut ja lisääntynyt virtsaamistarve. Lisäksi virtsaaminen saattaa aiheuttaa kirvelevää kipua, eikä rakko tunnu tyhjenevän kunnolla. Toisinaan virtsan mukana erittyy myös verta. Mikäli kyseessä on ylempien virtsateiden tulehdus (esim. munuaisaltaan tulehdus), oireena saattaa olla kuume sekä kylki- ja selkäkivut.

Virtsatietulehdusten luokittelu

Virtsatietulehdukset jaotellaan kystiitiksi, pyelonefriitiksi, komplisoituneeksi infektioksi ja bakteriuriaksi.

  • Kystiitti (virtsarakkotulehdus) on rakkotason eli alempien virtsateiden tulehdus. Siinä sekä virtsarakko että virtsaputki ovat tulehtuneet. Kystiitti on yleisin virtsatietulehdustyyppi.
  • Harvinaisempi pyelonefriitti on ylempien virtsateiden eli munuaistason tulehdus. Siinä joko munuaisaltaat ja/tai munuaiset ovat tulehtuneet.
  • Komplisoitunut infektio on virtsateiden rakenteellinen tai toiminnallinen sairaus, immuunipuutos tai epätavallinen tulehduksen aiheuttaja.
  • Bakteriuria taas on oireeton virtsatietulehdus, joka ilmenee siten, että virtsassa on toistuvasti bakteerikasvua, vaikka virtsatietulehduksen tyypilliset oireet puuttuvat. Bakteriuria on yleisin iäkkäillä naisilla ja miehillä.

Mistä tulehdus yleensä johtuu?

Virtsarakkotulehdus aiheutuu yleisimmin siten, että taudinaiheuttamiskykyisiä suolistobakteereja pääsee siirtymään omasta suolistosta, välilihasta tai nivusista virtsaputken kautta virtsarakkoon. Naisten lyhyt virtsaputki aiheuttaa sen, että tulehdukset ovat tavallisempia naisilla kuin miehillä. Toisinaan naiset saavat virtsatietulehduksen yhdynnästä – tällöinkin bakteerit ovat yleensä omia, eivätkä yhdyntäkumppanin. Vaihdevuosi-ikäiset naiset ovat alttiimpia virtsarakkotulehdukselle vaihdevuosien heikentämien limakalvojen takia, kun taas iäkkäillä miehillä suurentunut eturauhanen saattaa aiheuttaa virtsatieinfektion.

Virtsatietulehduksen hoito

Virtsatietulehdusta hoidetaan antibiooteilla.

  • Aikuisten naisten ensisijainen hoito on pivmesillinaami-, nitrofurantoiini- tai trimetopriimikuuri.
  • Miehillä käytetään samoja antibiootteja, mutta hoitoaika on hieman pidempi.
  • Jos tulehduksen yhteydessä on kuumetta ja/tai selkäkipua, vaatii se aina lääkärillä käynnin ja tarkempia tutkimuksia.
  • Oireeton bakteriuria ei useinkaan vaadi antibioottia.

Yleisohje lääkitykseen liittyen on, että oireiden tulisi helpottua neljässä vuorokaudessa. Mikäli ne jatkuvat tai tulehdus uusiutuu, tulee lääkäriin ottaa uudelleen yhteyttä. Tämän jälkeen otetaan virtsanäyte, jonka avulla varmistetaan oikea diagnoosi ja lääkitys.

Mikäli kärsit virtsatieoireista ja tarvitset pikaisesti apua, ota yhteyttä lääkäriin: 0600 16334 (3,55 € / alk. min + pvm/mpm).

Lähteitä ja lisälukemista:

Virtsatietulehdus (virtsarakkotulehdus ja munuaistason tulehdus)

Virtsatietulehdus aikuisilla, virtsatieinfektio

Käypä hoito: Virtsatieinfektiot

Käypä hoito: Virtsatietulehdus (virtsarakkotulehdus ja munuaistason tulehdus)

 

 

Jaa artikkeli:

Elämme aikaa, jossa tietoa on saatavilla paljon, mutta sen luotettavuutta on syytä arvioida kerta toisensa jälkeen....

Lue lisää

Akuutti poskiontelotulehdus on ikävä virus- tai bakteeriperäinen vaiva, joka puhkeaa usein tavallisen nuhakuumeen yhteydessä tai jälkitautina....

Lue lisää

Potenssi- ja erektiohäiriöt ovat tavallinen vaiva stressaantuneen arjessa. Ruuhkavuosien kiire ja työpaineet vievät herkästi mehut koneesta,...

Lue lisää