Siitepölyallergia ja sen hoito

Siitepölyallergia on kuormittava vaiva, josta kärsii moni suomalainen keväällä ja kesällä. Siitepölyoireet alkavat tyypillisesti jo kevättalvella, kun tuuli kuljettaa siitepölyä Baltian maista ja Euroopasta. Onneksi siitepölyallergian oireita on mahdollista helpottaa lääkevalmisteilla.

Siitepölykausi Suomessa

Varsinainen siitepölykausi alkaa Suomessa jo maalis-huhtikuussa, kun leppä ja pähkinäpensas aloittavat kukintansa. Seuraavana vuorossa on Suomessa eniten oireita aiheuttava koivu, jonka jälkeen keskikesällä kukkivat erilaiset heinät. Varsin voimakkaasti allergisoiva pujo kukkii heinäkuun puolen välin jälkeen. Pujon sivuversot kukkivat uudelleen syyskuussa ja kukinta voikin jatkua jopa ensimmäisiin yöpakkasiin asti.

Mistä siitepölyallergia johtuu?

Siitepölyallergiassa henkilö on herkistynyt siitepölylle ja hän oireilee, kun hän altistuu riittävälle määrälle siitepölyä. Suurin osa allergisesta nuhasta aiheutuu siitepölystä.

Siitepölyallergiassa elimistö on kehittänyt immunologisen vasteen allergiaa aiheuttavaa siitepölyä kohtaan. Siitepölyallergian kohdalla puhutaan siis välittömästä IgE-välitteisestä allergiasta.

Siitepölyallergian oireet

Siitepölyallergia aiheuttaa allergista nuhaa. Runsaana siitepöykautena samalla tavalla oirehtivasta yliherkkyysnuhasta saattavat kärsiä myös henkilöt, jotka eivät ole varsinaisesti allergisia siitepölylle. Siitepölystä johtuvaa allergista nuhaa esiintyy vain siitepölykauden aikana, mutta yliherkkyysnuhaa saattaa esiintyä ympärivuotisesti.

Allergisessa nuhassa ja yliherkkyysnuhassa tyypillisiä oireita ovat:

  • aivastelu
  • kirkas vuoto nenästä
  • nenän tukkoisuus
  • sivuonteloiden täyttymisen tunne
  • allergisessa nuhassa myös silmien kutina, punoitus ja vetistely (silmien sidekalvon tulehdus eli konjunktiviitti)
  • nenän limakalvojen polyypit
  • astmaoireet

Siitepölyallergian toteaminen

Siitepölyallergia todetaan tyypillisesti ihopistokokeella (prick-testi) tai verikokeella (spesifisen IgE:n määrittäminen seerumista). Nykyään on tarjolla myös laajennettu perusseulonta- ja erittelytutkimus (komponenttitutkimus), jonka avulla voidaan selvittää yksittäiset tietyt komponentit, jotka aiheuttavat allergiaa sekä mahdolliset ristireaktion aiheuttajat.

Siitepölyallergian hoito

Siitepölyallergiaa voi lievittää itsehoidolla, kuten apteekista ilman reseptiä saatavilla antihistamiinitableteilla ja nenäsumutteilla (antihistamiini-, kortisoni- tai kromoglikaattisumutteet).

Lääkäriin kannattaa olla yhteydessä, mikäli allergian aiheuttajaa ei tunneta tai oireet eivät pysyt kurissa itsehoidolla. Lääkäri voi lähettää potilaan tarvittaessa allergiatutkimuksiin sekä kirjoittaa tehokkaampia lääkkeitä. Lisäksi suuremmat reseptillä saatavat antihistamiinipakkaukset ovat Kela-korvattavia, jolloin potilas säästää reseptin ansiosta rahaa verrattuna siihen, että hän ostaisi saman määrän lääkkeitä ilman reseptiä. Lääkäriltä voi myös kysyä mahdollisuutta kolme vuotta kestävään siedätyshoitoon.

Mikäli kärsit allergiaoireista ja haluat hankkia tai uusia allergialääkereseptin, ota yhteyttä lääkäriin: 0600 16334 (3,55 € / alk. min + pvm/mpm).

Lähteitä ja lisälukemista:

Terveyskirjasto: Allerginen nuha ja muu yliherkkyysnuha

Terveyskirjasto: Allergiat

Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry: Siitepölykausi

Jaa artikkeli:

Elämme aikaa, jossa tietoa on saatavilla paljon, mutta sen luotettavuutta on syytä arvioida kerta toisensa jälkeen....

Lue lisää

Akuutti poskiontelotulehdus on ikävä virus- tai bakteeriperäinen vaiva, joka puhkeaa usein tavallisen nuhakuumeen yhteydessä tai jälkitautina....

Lue lisää

Potenssi- ja erektiohäiriöt ovat tavallinen vaiva stressaantuneen arjessa. Ruuhkavuosien kiire ja työpaineet vievät herkästi mehut koneesta,...

Lue lisää