Miesten hiustenlähtö on yleinen ilmiö, josta noin puolet kaikista miehistä kärsii jossain elämänsä vaiheessa. Hiustenlähtö voi...
Siitepölyallergia on kuormittava vaiva, josta kärsii moni suomalainen keväällä ja kesällä. Siitepölyoireet alkavat tyypillisesti jo kevättalvella, kun tuuli kuljettaa siitepölyä Baltian maista ja Euroopasta. Onneksi siitepölyallergian oireita on mahdollista helpottaa lääkevalmisteilla.
Varsinainen siitepölykausi alkaa Suomessa jo maalis-huhtikuussa, kun leppä ja pähkinäpensas aloittavat kukintansa. Seuraavana vuorossa on Suomessa eniten oireita aiheuttava koivu, jonka jälkeen keskikesällä kukkivat erilaiset heinät. Varsin voimakkaasti allergisoiva pujo kukkii heinäkuun puolen välin jälkeen. Pujon sivuversot kukkivat uudelleen syyskuussa ja kukinta voikin jatkua jopa ensimmäisiin yöpakkasiin asti.
Siitepölyallergiassa henkilö on herkistynyt siitepölylle ja hän oireilee, kun hän altistuu riittävälle määrälle siitepölyä. Suurin osa allergisesta nuhasta aiheutuu siitepölystä.
Siitepölyallergiassa elimistö on kehittänyt immunologisen vasteen allergiaa aiheuttavaa siitepölyä kohtaan. Siitepölyallergian kohdalla puhutaan siis välittömästä IgE-välitteisestä allergiasta.
Siitepölyallergia aiheuttaa allergista nuhaa. Runsaana siitepöykautena samalla tavalla oirehtivasta yliherkkyysnuhasta saattavat kärsiä myös henkilöt, jotka eivät ole varsinaisesti allergisia siitepölylle. Siitepölystä johtuvaa allergista nuhaa esiintyy vain siitepölykauden aikana, mutta yliherkkyysnuhaa saattaa esiintyä ympärivuotisesti.
Siitepölyallergia todetaan tyypillisesti ihopistokokeella (prick-testi) tai verikokeella (spesifisen IgE:n määrittäminen seerumista). Nykyään on tarjolla myös laajennettu perusseulonta- ja erittelytutkimus (komponenttitutkimus), jonka avulla voidaan selvittää yksittäiset tietyt komponentit, jotka aiheuttavat allergiaa sekä mahdolliset ristireaktion aiheuttajat.
Siitepölyallergiaa voi lievittää itsehoidolla, kuten apteekista ilman reseptiä saatavilla antihistamiinitableteilla ja nenäsumutteilla (antihistamiini-, kortisoni- tai kromoglikaattisumutteet).
Lääkäriin kannattaa olla yhteydessä, mikäli allergian aiheuttajaa ei tunneta tai oireet eivät pysyt kurissa itsehoidolla. Lääkäri voi lähettää potilaan tarvittaessa allergiatutkimuksiin sekä kirjoittaa tehokkaampia lääkkeitä. Lisäksi suuremmat reseptillä saatavat antihistamiinipakkaukset ovat Kela-korvattavia, jolloin potilas säästää reseptin ansiosta rahaa verrattuna siihen, että hän ostaisi saman määrän lääkkeitä ilman reseptiä. Lääkäriltä voi myös kysyä mahdollisuutta kolme vuotta kestävään siedätyshoitoon.
Mikäli kärsit allergiaoireista ja haluat hankkia tai uusia allergialääkereseptin, ota yhteyttä lääkäriin: 0600 16334 (3,55 € / alk. min + pvm/mpm).
Lähteitä ja lisälukemista:
14.8.2024
Miesten hiustenlähtö on yleinen ilmiö, josta noin puolet kaikista miehistä kärsii jossain elämänsä vaiheessa. Hiustenlähtö voi...
Elämme aikaa, jossa tietoa on saatavilla paljon, mutta sen luotettavuutta on syytä arvioida kerta toisensa jälkeen....
Akuutti poskiontelotulehdus on ikävä virus- tai bakteeriperäinen vaiva, joka puhkeaa usein tavallisen nuhakuumeen yhteydessä tai jälkitautina....